28
Apr
2017

ДА ЧУЕШ КИНОТО! Първата прожекция на филм, специално адаптиран за НЕЗРЯЩИ хора, е вече факт!

На 27 април в Дома на киното беше представен „Белгийският крал” - ПЪРВИЯТ филм в България, дублиран по специален начин за хора с ограничено зрение.

В залата на Дома на киното посрещнахме хора с увредено зрение, които споделиха, че са щастливи от възможността да чуят и „видят” филм, достъпен за тях. Преди прожекцията бе представен малкият Марти Георгиев, който е незрящ и изпълнява епизодична роля във филма. Публиката аплодира изпълнението на народните певици Лилиана Галевска и Екатерина Ангелова, също актриси във филма.

Филмът е адаптиран в партньорство с Доли Медия Студио, актьорите, които го озвучиха, са Васил Бинев и Татяна Захова.

„Това беше една от най-вълнуващите прожекции, на които съм присъствал! Специална благодарност на Добромир Чочов за озвучаването на филма и на председателката на Фондация „Право на зрение” Мария Константинова за партньорството в организирането на тази премиера”, сподели директорът на София Филм Фест и копродуцент на „Белгийският крал” Стефан Китанов.

„Кино за незрящи” е проект на София Филм Фест /Арт фест, който има за цел да се разгърне в постоянна инициатива, за да могат хората с ограничено зрение да припознаят киното в своя живот. Инициативата се реализира за първи път в България. Стремежът ни е всички хора да имат равен достъп до света на голямото кино.

„Кино за незрящи” ще се превърне в постоянна рубрика на международния филмов фестивал „София Филм Фест”, но и с възможност през цялата година няколко специално озвучени филми да стигнат до незряща аудитория в цялата страна, като част от пътуващото издание на фестивала и в партньорство с отделни киносалони в България.

„Белгийският крал“ е копродукция на Белгия, Холандия и България на режисьорите-сценаристи Петер Бросенс и Джесика Удуърт.