Жури

ЖУРИ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС

ИЛДИКО ЕНЕДИ
РЕЖИСЬОР, ПРЕЗИДЕНТ НА ЖУРИТО

 Ildiko-Enyedi_2_.jpg

                            

Илдико Енеди започва кариерата си като концептуален и медиен артист, след това се насочва към режисурата. Пише и заснема пет пълнометражни и няколко късометражни филма. С тези творби тя печели над 40 международни награди. „Моят ХХ век“ е избран за един от 12-те най-добри унгарски филми за всички времена и е сред 10те най-добри филми за годината от „The New York Times“. Била е член на основното жури в Берлин, Москва, Венеция, Сан Себастиан и др. Илдико Енеди преподава в Университета за филмови и театрални изкуства в Будапеща, член е на Европейската и Американската филмови академии. 


ГЕОРГИЙ ОВАШВИЛИ
РЕЖИСЬОР

George-Ovashvili.jpg


Георгий Овашвили е грузински режисьор, писател и продуцент. Дебютира с два късометражни филма „Wagonnet“ и „Eye Level“. Премиерата на първия му пълнометражен филм „Другият бряг“ е на Берлинале ‘09, в секция „Generation“ и печели над 50 международни награди. Вторият му филм „Царевичен остров“ бе удостоен с „Кристален глобус“ в Карлови Вари през 2014 г. и попадна в краткия списък за филми, предложени за номинация за чуждоезичен Оскар през 2015 г. През 2016 г. той създава собствена продуцентска компания - „Wagonnet“ в Тбилиси, Грузия. Премиерата на най-новия му филм „Хибула“, представен като проект на София Мийтингс 2015, беше на фестивала в Карлови Вари през 2017.


Ралица Петрова
РЕЖИСЬОР

Ralitza-Petrova_1_.jpg

Ралица Петрова завършва визуално изкуство в University of the Arts London, след което специализира филмова режисура в британската школа National Film and Television School. Нейните късометражни филми са награждавани на множество кино фестивали като Кан и Берлин, галерията Tate Modern, и културния център Pompidou. През 2016 г. дебютният й пълнометражен филм „Безбог“ е в официалната селекция на фестивала в Локарно, където получава четири награди, сред които „Златен леопард“ за най-добър филм. Филмът е носител на 27 награди, както и на номинация за „Европейско откритие 2017 - Prix FIPRESCI“ на ЕФА.


МИЛАН МАРИЧ
АКТЬОР

Milan-Marich_1_.JPG

Милан Марич е роден Белград през 1990 година. Завършва Университета по изкуства в родния си град, специалност Актьорско майсторство през 2013 година. Непосредствено след дипломирането си става член на трупата на Югославския драматичен театър в Белград. Марич участва във филма „Мъжът, който защити Гаврило Принцип“ (2014) и едноименната телевизионна поредица, заедно с обичаната сръбска актриса Миряна Каранович в „Добра съпруга“ (2016), в „Humidity“ (2016), в „Santa Maria della Salute“ (2016), а „Довлатов“ (2018) на руския майстор-режисьор Алексей Герман е първият филм с участието на Марич, който придобива широко международно признание след премиерата му в програмата на Берлинале. 


КЛАУДИЯ ЛАНДСБЕРГЕР
ПРОГРАМЕН КОНСУЛТАНТ, ПРОДУЦЕНТ

Claudia-Landsberger.jpeg

Клаудия Ландсбергер е партньор в BaseWorx For Film (Амстердам) като консултант по сценарий и развитие на проекти, отдадена на идеята да придвижва проекти напред във всяка стъпка от креативния процес. Клаудия е програмен консултант и в редица филмови фестивали. Като управител на Eye International тя е отговорна за развитието на холандската филмова индустрия. Тя е съостновател и първи президент на European Film Promotion, служи много години на селекционния комитет на конкурсната програма на Берлинале и на Hamburg Film Fund. Член е на Европейската филмова академия. 

                         ЖУРИ БАЛКАНСКИ КОНКУРС                                                                                         

АНДРЕЙ ПЛАХОВ 
ФИЛМОВ КРИТИК И ИСТОРИК НА КИНОТО, ПРЕЗИДЕНТ НА ЖУРИТО

PLAKHOV9_1_.jpg

Филмов критик и историк на киното, Андрей Плахов е президент (2005 - 2010 г.) на Международната федерация на филмовите критици, а в момента - почетен президент. Той учи история на киното във ВГИК – Москва, където защитава докторска степен с изследване за Лукино Висконти и италианското кино. По време на Перестройката Плахов е секретар на Съюза на кинодейците на СССР и ръководител на комитета, който пуска повече от 200 филма, забранени от съветската цензура. Той е съветник, програматор и член на журитата на много фестивали, включително Берлин, Венеция, Токио, Монреал, Сан Себастиан, Шанхай, Петербург, Москва. Член е на ЕФА. 


ЗАЗА ХАЛВАШИ 
РЕЖИСЬОР

Zaza-Khalvashi_1_.JPG

Заза Халваши е роден през 1957 г. в Батуми, Грузия (бивш СССР). През 1979 г. завършва филология в Държавния университет и курс в института по литература „Руставели“ в Тбилиси. През 1982 г. завършва факултета по филмова режисура на държавния институт в Тбилиси, под ръководството на двама прочути грузински режисьори – Тениз Абуладзе и Резо Чхеидзе. През 1977-2004 работи във филмовото студио „Грузия-филм“, където режисира „There Where I Live“ и „Mizerere“. Премиерата на най-новия му филм „Наме“ беше в програмата на Токио МФФ. В момента той работи по свои проекти и преподава в университета за изкуство в Батуми.


ЯНКО ТЕРЗИЕВ
ФИЛМОВ КРИТИК И ЖУРНАЛИСТ

YankoTerziev_Capital-Weekly_Bulgaria_1_.JPG

Филмов критик и журналист, телевизионен продуцент. Редактор и филмов наблюдател на в. „Капитал” (Capital Weekly), седмичен колумнист. Креативен продуцент на телевизионни сериали в БНТ („Под прикритие”, „На границата”). Автор на рецензии и статии по история и теория на киното. Член на журита на международни (МКФ Ротердам) и български кинофестивали („Златна роза”, Варна). 


                               ЖУРИ ДОКУМЕНТАЛЕН КОНКУРС

МЕЛЪДИ ГИЛБЪРТ
РЕЖИСЬОР И ПРОДУЦЕНТ, ПРЕЗИДЕНТ НА ЖУРИТО

Producer-Melody-Gilbert_1_.jpg

В продължение на 15 години Мелъди Гилбърт е режисьор и продуцент на независими документални филми, печелили много награди. Творбите й са представяни на престижни филмови форуми (SXSW, Солун, Hot Docs), получавали са ТВ и VOD разпространение. Премиерата на седмия й пълнометражен документален филм „Силиконова душа“, на който Гилбърт е режисьор, продуцент и оператор, е през март 2018 в програмата на международния фестивал за документално кино в Солун. В продължение на четири години тя е била преподавател в Американския университет в България, обучавала е студенти в Косово, в Молдова, а в момента преподава документално кино в университета в Минесота.


ЗАВЕН САРКИСЯН
ДИРЕКТОР НА МУЗЕЯ „ПАРАДЖАНОВ” В ЕРЕВАН

Zaven-Sargsyan_1_.JPG

Завен Саркисян е роден през 1947 година в Ереван. Завършва Политехническия институт в родния си град. Дебютният му филм е „The State Museum of Folk Art , Yerevan“, а през 1988 година заедно с дългогодишния си приятел Сергей Параджанов откриват музея „Параджанов“, на който Саркисян е директор. Уважаван фотограф с множество изложби, Саркисян е и автор на няколко книги на различни теми, свързани с арменската архитектура и Параджанов, издадени във Франция, Грузия, Сърбия, Гърция и България. 


ЛЮБОМИР МЛАДЕНОВ
РЕЖИСЬОР

rejisyor_1_16230158_1_.jpg

Любомир Младенов е роден в Свищов през 1972 година. През 1990 е приет в класа на проф. Георги Дюлгеров, специалност кинорежисура в НАТФИЗ. В този период заснема четири късометражни филма, които участват на фестивалите в Мюнхен, Дьор, Котбус, Анжер, Клермон-Феран, Киев. Бил е сценограф в театъра, режисьор и оператор в телевизията и автор на музикални клипове. Режисьор е на поредица документални филм-портрети „Един ден на...“, на късометражните „Черни бегълци“, „34“, „Картинг“ и на пълнометражния „Ловен парк“. С неговия документален филм „Витоша“ беше открит 17-ия София Филм Фест. Премиерата на най-новия му филм „Кораб в стая“ беше на фестивала в Токио 2017.


ФИПРЕССИ ЖУРИ


Емануел Леви, САЩ, филмов критик
Клаус Льосер, Германия, филмов критик 
Олга Маркова, България, филмов критик