01
Apr
2018

Европейската Филмова Академия отправя покана към младите създатели на филми да станат членове на ЕФА

По повод 30-годишния юбилей на Европейските филмови награди, Европейската филмова академия (ЕФА) стартира кампания с покана към младите създатели на филми, които могат да станат членове на Академията и да получат право на глас. „Искаме да окуражим младите колеги да вземат активно участие в дейностите на Академията. Тяхното вдъхновение и опит са от жизнено важно значение за движението на ЕФА към следващото десетилетие,“ споделя Агнешка Холанд, председател на борда на ЕФА. „Бъдещето е тяхно и всъщност те са бъдещето – заедно ще успеем да защитим и развиваме нашето изкуство и индустрия, на които им предстоят кардинални промени в годините, които предстоят.“ Тази кампания е под егидата на режисьорите Кен Лоуч (Великобритания) и Малгожата Шумовска (Полша).

ЗАЩО Е ТОЗИ ПРИЗИВ КЪМ МЛАДИТЕ КИНАДЖИИ ДА СТАНАТ ЧЛЕНОВЕ НА ЕФА?

Малгожата Шумовска:

Важно е младото поколение режисьори и създатели на филми да се ангажира с бъдещето на киното и нашите общности. Бих искала специално на окуража моите колеги-режисьорки: Колкото повече сме, толкова по-силни ще бъдем! Може да засилим нашата позиция във вселената на киното, само ако вземем съдбата в собствените си ръце. ЕФА е много добра платформа за това!

Кен Лоуч:

Да създаваш филми означава да носиш отговорност. Нашите филми ни дават шанс да издигаме своя глас в името на свободата, справедливостта и солидарността. Ние сме по-силни когато действаме като група в сравнение с действията ни като личности. Европейската филмова академия е общност, в която можем да се подкрепяме взаимно и когато е необходимо – да демонстрираме солидарност в случай на недоброжелателност. Академията трябва да защитава интересите на хората срещу властта на корпорациите или срещу държавната политика, която ограничава свободата на творчество. Надявам се, че всички кинаджии ще се присъединят и ще бъдат активни членове на Академията. Това е израз на колективните традиции и на нашата решимост да опазим киното ни живо.

КАК МЛАДИТЕ СЪЗДАТЕЛИ НА ФИЛМИ МОГАТ ДА СТАНАТ ЧЛЕНОВЕ НА АКАДЕМИЯТА?

Младите кинопрофесионалисти, които искат да се присъединят към над 3000 члена на ЕФА, трябва да бъдат европейци (жители на държавите в Европа, Израел и Палестина) до 36 години. Те трябва да имат поне един пълнометражен филм (игрален, анимация или документален) и филмът трябва да е представян на официална прожекция в международна секция на състезателен европейски фестивал, акредитиран от FIAPF, или да е бил номиниран от съответната национална филмова академия. Всички кандидатури трябва да бъдат подкрепени от поне един член на ЕФА.

ПРАВА И ПРИВИЛЕГИИ НА ЧЛЕНСТВОТО В ЕФА

Срещу редуцирана стойност на годишното членство в размер на 100 евро (стойността на всеки редовен член на ЕФА, която той заплаща всяка година на организацията, е 200 евро), младите създатели на филми получават пълни права за гласуване за Европейските филмови награди, включително и ексклузивен достъп до платформата за VOD на ЕФА, в която се популяризират близо 100 нови филма всяка година. Като членове на ЕФА, те получават също така и право да гласуват за борда на ЕФА и ще получат специални покани за годишното общо събрание на Академията, както и за церемонията по награждаването. В годината след като навършат 36 години, тяхното членство автоматично ще бъде подновено на стойността на редовната вноска от 200 евро за година.

 

ИСКАТЕ ЛИ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИТЕ?

За повече информация по въпроси, свързани с Европейската Филмова Академия, може да се обърнете към подробностите, публикувани на сайтовете или да се свържете с Вивиан Гаджевски, Membership Relations: vgajewski@europeanfilmacademy.org

www.europeanfilmacademy.org

www.europeanfilmawards.eu

#efa2018