04
Mar
2018

Футболният еквивалент на олимпийския огън The Ball ще мине през България!

София Филм Фест е посланик на международната инициатива The Ball – топката, която за първи път ще мине и през България!

От 2002 до днес, на всеки четири години, Топката (The Ball), определяна като футболния еквивалент на олимпийския огън, стартира с първи шут от Лондон, обикаля европейските държави и стига до откриващата церемония на Световното първенство по футбол. Политици, футболисти и популярни личности подписват Топката и подкрепят местните кампании, които допринасят за общественото развитие и напомнят, че футболът има силата да обединява хората в  целия свят. The Ball насърчава инициативи, които утвърждават европейските ценности, подпомагат ощетени общности, образоват и дават достъп до култура и спорт. 

Специалната селекция от футболни филми в рамките на София Филм Фест са част от инициативата The Ball. Футболните фенове ще имат възможност да видят документалния филм, посветен на голямата звезда на Барселона – „Меси“, любимия на мнозина „Green Street Hooligans” с Илайджа Ууд и Чарли Хънам, „В търсене на Ерик“, в който Ерик Кантона раздава житейски съвети под режисурата на Кен Лоуч, както и филма на Стефан Вълдобрев „Манчестър Юнайтед от Свищов“. Прожекциите са в кино Люмиер с вход свободен!

Акцент в програмата е и филмът „Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона“, който ще бъде представен от режисьора Жорди Маркос на 8 март от 18:30 часа в кино Люмиер. 

Официалното пристигане на Топката в България ще бъде между 4 и 9 май, когато специални филмови прожекции и събития ще обединят в едно социалните функции на киното и спорта.

В духа на каузата на The Ball, София Филм Фест подкрепя инициативата Отвъд спорта, която има за цел да възроди културата и местата за спортуване на открито, за да могат повече деца и възрастни да се развиват, споделят и общуват помежду си, докато играят.

Инициативата The Ball и селекцията от футболни филми в рамките на фестивала се осъществява в партньорство с фондация Роберт Бош, с любезната подкрепа на MTel Sport и Застрахователна компания „Лев Инс“.