26
Sep
2018

"ИРИНА" на Надежда Косева - в основния конкурс във ВАРШАВА

Международна премиера на „ИРИНА“ 
на Надежда Косева във ВАРШАВА

Един от очакваните пълнометражни игрални дебюти в новото българско кино – „ИРИНА“ на режисьорката Надежда Косева, е на път към своята среща с българската и международната фестивална публика. След участие във фестивала на българското игрално кино „Златната роза“, филмът ще има международната си премиера в основния конкурс на 34-ия международен кинофестивал във Варшава, един от 15-те фестивали от т.нар. категория „А“, сред които са Кан, Берлин, Венеция, Карлови Вари, Москва и т.н.

Преди „ИРИНА“ Надя Косева реализира 3 успешни късометражни филма. „Ритуалът“ бе част от омнибуса „Lost & Found“, открил Форума на младото кино в Берлин. „Омлет“ спечели почетен диплом в Сънданс, а „Втори дубъл“ – почетен диплом в Сараево.

Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝ е осакатен в злополука, а тя - уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш…

„Ирина е филм за прошката. Задава морални и етични въпроси, но ни отвежда там, където правилни отговори няма. Там, където прошката е единственият начин за преодоляване на отчаянието, болката и гнева. И единственият път към спасението…“, споделя Надежда Косева.

Представян като проект в програмата на София Мийтингс, „ИРИНА“ получава подкрепа за развитие от Програма МЕДИА на Европейския съюз, South Eastern Europe Cinema Network, ИА „Национален филмов център“ и беше представен на 7-ото издание на програмата ScriptEast. Впоследствие проектът получава подкрепа за реализация от ИА „НФЦ“. Филмът е продукция на Арт Фест в копродукция с Фронт Филм, Доли Медиа Студио и Райт Солюшънс.

В ролята на Ирина е младата актриса Мартина Апостолова. В останалите роли са Христо Ушев, Ирини Жамбонас, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Красимир Доков. Сценарият е дело на Светослав Овчаров, Боян Вулетич и Надежда Косева. Оператор на филма е Кирил Проданов, художник – Ивелина Минева, художник по костюмите – Виктор Андреев, грим – Петя Симеонова, режисьор по монтажа – Нина Алтъпармакова, композитор – Петър Дундаков, звук – Момчил Божков. Продуцент – Стефан Китанов. Световен разпространител на филма е френската компания Alpha Violet.

НА ДОБЪР ЧАС на „ИРИНА“ и целия екип!