15
Mar
2018

Кино ГУРМЕ - ексклузивна селекция от филми, представени в компанията на специалните вина на ДОМЕЙН БОЙАР

По традиция с програмата филми на Кино ГУРМЕ водещият български винопроизводител Домейн Бойар представя селекция от наградени вина. Тази година акцентът ще е върху вината QUANTUM, които ще бъдат с нова визия. QUANTUM са най-награждаваните български вина с високо качество и широко стилово многообразие, които имат вече над 50 топ-отличия от най-престижните международни конкурси. Вследствие на тези успехи вината QUANTUM стъпиха на много от големите световни пазари и в последните години се превръщат в международен бранд. Това наложи и промяната на цялостната визия на вината. Акцентът във визията на етикета е върху буквата Q, която означава QUANTUM=Quality wine.

А ето и филмите в Кино ГУРМЕ 2018:

Зрителите на София Филм Фест ще могат да гледат класиката от 2001 година – „Шоколад“ на знаменития шведскя режисьор Ласе Халстрьом, с пет номинации за Оскар 2001, а също и съвсем новия израелско-германски филм „Пекарят” (2017) на режисьора Офир Раул Грайзер. „Пекарят“ е носител на престижната Награда на Екуменическото жури от Карлови Вари 2017 за най-добър монтаж и на наградата „Лия ван Лиер“ от фестивала в Йерусалим’17. Филмът е базиран на реални преживявания и разказва за двама души, които искат да забравят всички традиционни определения за националност, сексуалност и религия. Тази история е изпълнена с любов към хората, живота, храната и киното….

Сред документалните предложения за кино гурме е „Звезди Мишлен: Приказки от кухнята“ (2017). Историята на режисьора Расмус Динесен е датска кинотворба, която предлага на зрителя поглед зад кулисите на митичния гид „Мишлен“ към работата на неговите тайни инспектори, за да хвърли светлина върху критериите за получаване на една, две или три звезди в заветната червена книга. Чрез интервюта с директора на гида Майкъл Елис филмът предлага шанс за близки срещи с официалните оценки в света на гастрономията. Авторите навлизат в кухните на топ-готвачи от Франция, Испания, САЩ, Япония, Дания, представят готвачи и кулинарни автори и се опитват да изяснят какво е необходимо за получаване на прочутите звезди. Освен това „Мишлен“ има и своите критици, които го смятат за „остарял“ и „поатаен“...

Пътят на виното“ (2010) на Николас Карерас предлага среща с уругваеца Чарли Артураола, сред най-известните винени експерти в света, за когото се смята, че притежава един от най-изтънчените носове в Американската асоциация на сомелиерите. Във филма той е в ролята на енолог, изгубил обонянието и вкусовите си усещания. Комбинирайки художествена измислица с реални хора и места, „Пътят на виното” предлага уникален поглед в непознатите територии на винената индустрия, която ревностно пази своите тайни. Това е история за комерсиализацията, ожесточената конкуренция и хората, които също като главния персонаж, са загубили онова, което е в основата на винопроизводството - радостта и страстта към това изкуство. Филмът е удостоен с наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Мар дел Плата през 2011.

Френският документален филм „Богините на храната“, реализиран по сценарий на режисьорката Веран Фредиани, ни среща с най-добрите жени шеф-готвачи – историята е конструирана като едно глобално пътуване, изследващо женската сила в гастрономията. Филмът представя най-добрите -  включително и Доминик Крен, която е получила множество звезди „Мишлен“, както и Барбата Линк. Зрителите имат възможност да се запознаят с новите „звезди“ в бранша и онези, които приготвят страхотна храна по всички краища на света. Прочути готвачи и журналисти разследват причините жените да са по-назад в модерния кулинарен свят и какво трябва да бъде направено, за да се промени начинът, по който се гледа на дамите в хранителната индустрия. Във филма взимат участие и сомелиери от САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Испания.

Всяка от прожекциите ще бъде съпроводена с дегустация на различни вина от серията Quantum, които са тематично подбрани за всеки филм.

На прожекцията на филма „Богините на храната“ на 24 март от 14.00 часа в Дома на киното ще бъде представено и френското розе от Прованс Les Oliviers на избата Chateau de Berne, а на прожекцията на филма „Пътят на виното” на 25 март от 16.00 часа отново в Дома на киното ще бъде представено и Аржентинското червено вино BEEFSTEAK Malbec, които са част от портфолиото с вносни вина на Домейн Бойар.