15
Jun
2017

„Другата страна на надеждата” със специална прожекция за бежанците в България

На 22 юни, от 18.30 часа в Дома на киното, провокативния

Аки Каурисмаки ще предложи на зрителите една страна

на надеждата по своя специфичен и неповторим начин

София Филм Фест/Арт Фест и Каритас България се обединиха в желанието си да обогатят живота на хората, потърсили убежище в България. Всеки човек, независимо от своите расови, етнически и религиозни убеждения, се нуждае от културна принадлежност в обществото, в което живее.

На специалната прожекция на "Другата страна на надеждата" ще присъстват бежанци, посещаващи Центъра за интеграция на бежанци и мигранти, както и доброволци от Каритас България, които след края на филма ще проведат традиционната си среща. Всички зрители са добре дошли да останат в залата, да дискутират и споделят  своите  впечатления от филма.

Организаторите канят софийската публика на събитието, за да заяви своята съпричастност и да подкрепи хората, прогонени от войната в родните си места. Българското общество може да върви по пътя към зачитане и осигуряване на изконното право на човека да живее достойно и да получава едно от благата на изкуството – КИНОТО.

* * *

Филмът разказва две истории, които се преплитат. В първата срещаме Халед, който е сирийски бежанец. Качил се на товарен кораб, той се оказва в Хелзинки, където официално иска убежище, но без да се надява на особен успех.

Викстрьом е вторият персонаж. Той е пътуващ търговец, който се опитва да продава вратовръзки и мъжки ризи. В един момент обаче решава да зареже търговията и да се посвети на залозите, като така успява да си купи ресторант в най-отдалечената част на Хелзинки.

„Актуалните теми от обществения живот не винаги се отразяват добре на художествените качества на една творба, но „Другата страна на надеждата” е идеално балансирана комбинация от изкуство и политика. Аки Каурисмаки преплита циничния реализъм с умерено оптимистичния хуманизъм в един от неповторимо „смахнатите“ си филми.” („Портал Култура”)

Билети на цена от 7/5 лв. на касата на Дом на киното и ОНЛАЙН

Посетете ФЕЙСБУК СЪБИТИЕТО