20
Feb
2017

„Извън пътя” на Николай Волев – с гала-премиера на 21-вия София Филм Фест

Най-новият игрален филм от сценариста и режисьора на „Двойникът”, „Господин за един ден”, „Да обичаш на инат”, „Маргарит и Маргарита” и много още любими на българския зрител игрални и документални филми Николай Волев „Извън пътя” ще бъде показан на 21-вия Международен София Филм Фест на гала-премиера, организирана в партньорство с Националния дворец на културата, който е един от копродуцентите на филма

Киноразказът представя драматург с бивша слава, който търси изгубеното си вдъхновение сред спиращата дъха красота на българските планини. По време на една от експедициите си, творецът неочаквано среща прелестна муза на прага на женствеността. Близостта между 19-годишната циганка Салия и 55-годишния Стефан прераства в силна привързаност. Чувствената им връзка се движи по ръба на бръснача и причинява дълбоко страдание на дългогодишната и предана съпруга на драматурга, актрисата Лидия.

„Сюжетът е съвременна любовна история. Разказвам за проблемите на една дългогодишна брачна двойка, за застаряването, за творческото изхабяване, за необходимостта от свежест в личните отношения, както и за избора на път в живота – дали да съхраниш духовността си или да преследваш материалното, парите... - споделя Волев за новия си филм. - Основната идея (за филма) се зароди, когато замених Странджа и морето с Банско. За моя радост в този район е останала някаква чистота. Подейства ми обнадеждаващо природата, съхранена и неунищожена от съвремието и печалбарски пориви.”

Оператор на филма е Орлин Руевски, а в главните роли са Деян Донков, Сали Ибрахим и Аня Пенчева. 

Николай Волев е роден на 10 април 1946 година в София. Две години е следвал архитектура; завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище през 1972. За първи път хваща камера именно в Лондон. Има опит и с фотографията, както казва самият той, „с една чудна „Лайка” отпреди войната предпочитах да запечатвам неподправени неща, мигове от ежедневието. Надявах се да уловя нещо, което да подсказва същността на човека.” През 1985 документалният му филм „Грънци” печели „Сребърен дракон” на фестивала в Краков и „Златен Ритон” за най-добър български документален филм в Пловдив. През същата година печели Специалната награда на журито и наградата „Дон Кихот” в Карлови Вари за филма „Да обичаш на инат”, който е обявен за най-добър български филм за 1985 година. Две години по-късно Николай Волев печели наградата Нордерн-Вестфален на фестивала в Оберхаузен за „Дом №8”. От 2000 до 2006 година е член на Борда на директорите на „Бояна Филм”. Филмографията му включва игралните филми „Двойникът” (1980), „Господин за един ден” (1983), „Да обичаш на инат” (1986), „Маргарит и Маргарита” (1989), „Козият рог” (1994), „Вечният любовник” (1999), „Огледалото на дявола” (2001).

Професионалният опит няма значение, той се натрупва за относително кратко време. Опитът от живота обаче е важен - душата, сърцето, чувствата, идеите, мисълта, майсторството. Да разбираш все повече от хора, да надничаш в скритите им кътчета. И когато покажеш този странен свят, публиката да си каже: „А, виж ти!”. Изкуството трябва да стимулира чувствата. Правя игрални и документални филми, макар че са напълно различни. Обединява ги едно - любовта. Няма ли я - към екипа, темата, героите, нищо не се получава. Без любов нищо не става.”      

Николай Волев (сп. „Тема”, 2006 г.)

Премиерата на „Извън пътя” в програмата на 21-вия София Филм Фест е на 11 март, в Зала 1 на НДК.