19
May
2017

Носителят на „Златна палма” Нури Билге Джейлан подготвя новия си филм „Дивата круша” за Кан 2018

Филмът е копродукция на 7 държави, включително България (Стефан Китанов, „РФФ Интернешънъл”)

 „Мементо” ще разпространява филма по света, обяви в Кан авторитетното издание „Скрийн Интернешънъл”.

„Memento Films International (MFI) получава правата за разпространение на най-новата творба на носителя на „Златна палма” Нури Билге Джейлан – „Дивата круша”. Филмът в момента е във фаза постпродукция и премиерата му ще бъде точно след година, в програмата на 71-вото издание на фестивала в Кан през 2018 година.

Филмът разказва историята на Синан, който се връща в родното си село и прави всичко възможно да събере необходимите средства, за да издаде все още непубликуваната си книга, в която е вложил сърцето и душата си. Но се оказва, че дълговете на баща му спират всички лични амбиции на Синан...

Това е осмият филм, по който Джейлан започна работа непосредствено след премиерата на „Зимен сън”, удостоен със „Златна палма” в Кан през 2014 година.

„Дивата круша” е копродукция, реализирана от дългогодишния продуцент на предишните филми на Джейлан - Зейнеп Атакан (Zeyno Film, Турция), Memento Films Production (Франция), немската компания Detail Film (Германия), „РФФ Интернешънъл” (България), 2006 D.O.O. (Босна и Херцеговина), Sisters & Brother Mitevski (Македония), както и The Chimney Pot (Швеция).

„Тази копродукция е сложно организирана между седем компании от различни държави, - споделя Атакан. - Всяка от компаниите се включва чрез артистичен, финансов или технически принос в проекта. Партньорството ни с „Memento” започна още по времето на „Имало едно време в Анадола” и се затвърди чрез работата по „Зимен сън”. Радостни сме, че ще си партнираме отново с MFP и MFI по този проект”.

Очаква се филмът да е готов за премиера в Кан догодина, където Нури Билге Джейлан е представял пет от своите творби. Зад този проект застават институции като Департаментът за кино при Турското Министерство на Културата и Туризма, Eurimages, ARTE, немският фонд Medienboard Berlin – Brandenburg, българският Национален филмов център, Сараево Филм Фонд, Македонската филмовата агенция и „Film i Väst” (Швеция).”

 Мелани Гудфелоу, „Screen International”