20
Feb
2017

„Следи” на Агнешка Холанд и „Другата страна на надеждата” на Аки Каурисмаки пристигат в София със „Сребърни мечки” от Берлинале

Премиерата на „Другата страна на надеждата”, най-новия филм на Аки Каурисмаки, беше на 67-ото издание на Берлинале. Вчера на официална церемония баха раздадени наградите на фестивала и легендарният финландски майстор получи „Сребърна мечка” за своята режисьорска работа.

„Другата страна на надеждата” е втори от замислената трилогия филми, посветени на пристанищни градове, която Каурисмаки започва през 2011 година с „Хавър”. Историята е за един пътуващ търговец, чиито път се пресича с този на сирийски бежанци. Аки Каурисмаки е най-известният съвременен финландски режисьор, добре познат и на българските зрители със своя автентичен авторски стил - той прави филмите си по собствени сценарии и ги продуцира със създадената от него самия компания Sputnik Oy.


Още една „Сребърна мечка” – наградата на името на Алфред Бауер, която се присъжда всяка година на филм, който „отваря нови преспективи пред киноизкуството”, беше присъдена за една творба, която публиката в София ще има възможност да види в програмата на 21-вия София Филм Фест - „Следи” на прочутата полска режисьорка Агнешка Холанд. Тя лично ще представи филма пред българската публика, който е създаден по бестселъра на най-четената, превеждана и награждавана съвременна полска писателка Олга Токарчук „Карай плуга си през костите на мъртвите”. Главната героиня в него е пенсиониран инженер, астролог и вегетарианка, живееща в живописно селце в Судетите. В една снежна зимна нощ тя се натъква на трупа на съседа си бракониер – смъртта му е обвита в мистерия, защото единствените видими следи около дома му са от копита на сърна. Нима е възможно дивите животни да си отмъщават?... 

На официалната церемония по връчване наградите на 21-вия София Филм Фест Агнешка Холанд ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.