03
Dec
2018

ВЕЧЕР на ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО - 7 декември

Инициатива на Програма ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА - МЕДИА.

В дните между 3 и 7 декември 34 киносалона в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа.  В София МЯСТОТО е Дом на киното, денят е 7 ДЕКЕМВРИ, начало 19:00 часа!

ФИЛМЪТ е „КВАДРАТЪТ” на режисьора Рубен Йостлунд, носител на „Златна Палма” от Фестивала в Кан и на още десетки филмови отличия от цял свят!
„Вечер на ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО” е първо по рода си издание на проект, създаден по инициатива на Програма ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА - МЕДИА, който е с отворен, свободен достъп за повече от 7000 граждани на Европа и се организира в партньорство с Европа Синемас.

На всяко от събитията домакини ще бъдат обновени киносалони, които принадлежат на паневропейската верига Europa Cinemas. Те ще започнат с прожекция на един от филмите, получили подкрепа от програма МЕДИА в последните две години. Публиката в тези 34 града ще гледа 20 различни филми, избрани от местните разпространители. След прожекциите ще се проведат разговори с представители на творческите екипи на филмите или с филмови специалисти-кинокритици, а за финал на вечерта зрителите са поканени на коктейл, на който могат да очакват изненади от МЕДИА. Събитията ще бъдат открити от представители на Европейската комисия и ръководителите на бюрата на ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА - МЕДИА в съответната държава.

Целта на този проект е да представи на гражданите подкрепата, която осъществява реално Европейския съюз за създаването на нови кинотворби.
Европейската комисия влияе върху формирането на аудиовизуалния сектор чрез Програма МЕДИА от 1991 година. Постига се сериозен успех в подкрепа на съревнованието между представителите на аудиовизуалните индустрии и в стимулиране на културното многообразие в Европа. Едно от най-важните действия е осигуряването на допълнителна финансова опора в реализирането на разпространението на европейските филми извън държавите, в които са произведени. Всяка година около 400 филма могат да бъдат видени от публиката в цяла Европа с помощта на Програма МЕДИА. 
Създателите на кино в цяла Европа добре познават и ценят МЕДИА. Но за публиката участието на тази програма в осигуряване на разнообразието от филми често остава извън информационния поток и е нужно да се постави специален акцент върху значимостта на МЕДИА за Европа.
Публиките са емоционално привързани към киносалоните в техните градове, в които се прожектират европейски  филми с техните любими актьори и режисьори, но системата за финансиране от страна на Европейската комисия им изглежда като нещо далечно и несвързано директно с реалността. Този проект се реализира с цел да се изгради връзка между двете реалности, да се прокара мост между Програма МЕДИА с нейната значимост за киноиндустрията, и емоциите на зрителите, които ги превръщат в неразривна част от света на киното, когато гледат „Студена война”, „Убийството на свещения елен” или „Граница”. Филмите могат да бъдат възприемани като примери за значимостта на европейските фондове в оформянето на местните общности и в създаването на връзки между различните държави в Европа. По този начин проектът подкрепя успешно и комуникационната кампания „Европейската комисия на местно ниво”. 

„Вечер на ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО” е едно уникално събитие, което ще се случи едновременно на 34 места в Европа. Благодарение на него публиката ще има възможност да усети своята принадлежност към много по-голяма и изпълнена с интересно многообразие общност. В същото време ще бъде гарантирана връзката с местните особености на кината и разпространението на филми във всяка отделна държава.
Събитието ще даде и уникална възможност за киноманите да надникнат „зад кадър” на филмовата индустрия, да зададат въпроси към създателите на филмите или към експертите от бюрата на Програма МЕДИА, да обменят мисли и впечатления в неформална обстановка.

ОЧАКВАМЕ ВИ на #КИНО в Дома на киното – София


Домът на киното е част от мрежата на Europa Cinemas и от години заема мястото на културен филмов център за професионалистите и истинските киномани в България. В неговата зала се прожектира най-доброто от световното кино, правят се ретроспективи, организират се седмици на чужди кинематографии, семинари, фестивали, предлагат се образователни и развлекателни тематични програми, изложби, презентации. От самото начало, когато отваря вратите си за ценителите на седмото изкуство до днес, Домът на киното съдейства за обогатяване на градската култура и живот в София и предлага проекти, които утвърждават добрите европейски практики, насърчават културния обмен и гарантират приобщаване към европейските и световни ценности.