Режисьор - Ян Цвиткович
Сценарий - Ян Цвиткович
Оператор - Марко Бърдар
Музика - Дамир Авдич
С участието на - Примож Врховец, Ирена Ковачевич, Миха Кошек, Ули Гулич
Продуценти - Андрей Штритоф, Алеш Павлин, Мирослав Могорович
Продукция - Perfo, Pilon media, RTV Slovenia

Гимназиалният учител по философия Марко и жена му Дуня, която е химичен инженер, водят идиличен семеен живот. Живеят в просторен апартамент с двете си деца. Те са синът им Тарас и дъщеря им Мала. Тарас е вманиачен по тренировките по джудо, а очарователната Мала ходи на балет. Малкото им сплотено общество е изградено от любов и разбирателство, а същото важи и за сексуалния живот на родителите. Когато влюбена студентка обвинява Марко в сексуален тормоз, той губи работата си. Малко след това и Дуня е освободена от поста си. Неочакваната загуба на сигурност създава конфликт помежду им.

„В последните десет години в Словения много семейства страдат от мизерия, срам и бедност. Още се ядосвам, когато си помисля за закона, който приеха през 2012 г. Сега правителството иска да го поправи, но той гласи, че ако родителите в едно семейство загубят работата си, но в периода от две години назад са получавали добри заплати, те нямат право на никакви помощи, дори на храна. Много семейства със средни доходи се сринаха заради този закон.
Но истинската причина за този филм е дълбоко лична. Когато се запознавах с различни случаи на такива семейства, в един момент осъзнах до какви трагедии е довел този закон, как децата страдат и крият своята болка и не можех да издържам повече. Реших да почета по подходящ начин тези хора и най-вече децата, които поемат тежестта на родителите си и се борят, каквото и да им коства това. Същевременно Основи на убийството е предупреждение, защото може да се случи на всекиго."

Ян Цвиткович за Cineuropa.org

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Монреал '17 – Най-добра актриса (Ирена Ковачевич) Порторож '17 – Най-добро операторско майсторство, най-добра оригинална музика, най-добър звук, най-добър дизайн на костюмите

Програма

  • 23.03.2018
    ДОМ НА КИНОТО - 14.00 часа
  • 15.03.2018
    КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 18.00 часа
  • 13.03.2018
    КИНО "ОДЕОН" - 18.30 часа