Режисьор - Семих Капланоглу
Сценарий - Семих Капланоглу, Лейла Ипекчи
Оператор - Гил Нутгенс
Музика - Мустафа Бибер
С участието на - Жан-Марк Бар, Ермин Браво, Григори Добригин, Кристина Флутур
Продуценти - Семих Капланоглу, Надир Оперли
Продукция - Kaplan Film, Heimatfilm, Sophie Dulac Productions, Chimney Pot, The

Какво търсят двамата мъже в Мъртвите земи в едно неопределено близко бъдеще?
Там, където климатът е сравнително добър, глобалните корпорации са създали градове и селскостопански зони. Градовете са за елита, мениджърите на корпорациите и учените. Имигранти от други националности се допускат след тест за генетична съвместимост.
Имигрантските маси страдат от глад и епидемии. Професор Ерол Ерин, специалист по генетика, живее в град, защитен от военни сили и магнитни стени. По неясни причини селскостопанските плантации в този град преживяват генетична криза и резултатът е много лоша реколта.

„Преди снимките на Зърно да започнат, а и докато търсех локации, които да са като разбитите градски гледки в Детройт например, лично се срещнах с няколко имигранти от Близкия Изток. По време на самия снимачен процес видях безброй сирийски бежанци на много места из Турция. Бях свидетел и на ужасната бедност, която застигаше онези, които се опитваха да оцеляват по ледените улици на Стокхолм. Именно там видях невидимите, но все пак реални граници в Европа. Историята във филма се пресича с днешната реалност.“

Семих Капланоглу

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Токио '17 – Голямата награда

Програма

  • 20.03.2018
    КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” - 14.00 часа
  • 14.03.2018
    КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 20.45 часа
  • 10.03.2018
    КИНО "ОДЕОН" - 20.30 часа