Режисьори - Стефан Командарев, Мари Елиза Шайд, Линда Домбровжки, Магдалена Шимков, Евдокия Москвина
Продуценти - Мартичка Божилова
Документалният проект, разказващ за месец август 1968 г., е субективен поглед към войниците от „братските“ армии и техните мисли и чувства за Чехословашката окупация и функциите им в нея.
Основният въпрос е как „малкият човек в Европа“ се отнася с така наречената „голяма история“. Каква роля изиграват личната отговорност, запазването на личната гледна точка и морал и какво се случва с тях в момента, в който човек трябва да избира между това да спаси живота си, или да се подчини на правилата? За „братските армии“ окупацията на Чехословакия през 1968 г. е съвсем различно събитие от това, което чехите и словаците са преживели. Случило се е на същото място и по същото време, но идващите окупатори са имали съвсем друга гледна точка. Какви чувства са изпитвали войниците, изпратени в чужда държава „да въведат ред“? В този филм ще се запознаем с войници от различни националности, започвайки от тези, които просто са изпълнили каквото им е казано, и стигайки до най-висшестоящите – онези, които са планирали стратегията.
За да се достигнат максимално разнообразни гледни точки върху сложната тема, са избрани петима режисьори от пет държави от бившия Варшавски договор, участвали в окупацията на Чехословакия – Русия, Полша, Германия, Унгария и България. Ето и заглавията на петте документални филма, които изграждат Окупация 1968: Ненужен герой (България), Гласове в гората (Германия), Червена роза (Приятелство и любов по време на окупация) (Унгария), Войнишки жени и шпиони (Полша), Последната мисия на генерал Ермаков (Русия).

Програма

  • 18.03.2018
    КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” - 20.30 часа
  • 25.03.2018
    ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ - КИНО „СЛАВЕЙКОВ” - 17.00 часа