Режисьор - Вим Вендерс
Сценарий - Вим Вендерс
Оператор - Хелене Лоуварт
С участието на - Пина Бауш
Продуцент - Джан-Пиеро Рингел
Продукция - Neue Road MoviesEurowide Film Production
Пина Бауш, основател и артистичен директор на „Tanztheater Wupertal Pina Bausch” от 1973 г., е легендарна танцьорка и хореографка. Уникалните ú творения промениха езика на танца и предлагат несравнимо с нищо друго визуално преживяване.  Новаторският филм на Вим Вендерс улавя естетиката на Пина Бауш по неповторим начин.

Пина  е първият пълнометражен документален филм, посветен на танците, който е заснет във формат 3D. За него режисьорът споделя: „Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Бях завладян и дълбоко развълнуван от танците ú, когато я гледах за пръв път преди 25 години. Започнах да разбирам човешкото движение, жестове и чувства по съвсем нов начин. Работих с Пина Бауш и танцьорите ú в тясно сътрудничество, за да мога да покажа на екрана именно тази магия. Форматът 3D ни дава възможност да поставим зрителите върху сцената, в центъра на събитията.”

Продуцентът Джан-Пиеро Рингел допълва: „Досега сме гледали само комерсиални 3D филми, защото форматът беше създаден именно с комерсиална цел. Но с Пина ние предлагаме за пръв път изключителен арт филм в 3D. И благодарение на сътрудничеството между Пина Бауш и Вим Вендерс, както и на работата на пионера в европейската стереография Ален Деробе ще положим началото на нов стандарт в 3D”.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Оскар ’12 – Номинация за най-добър документален филм; Европейски филмови награди ’11 – Най-добър документален филм; Германски филмови награди ’11 – Най-добър документален филм и номинация за режисура; Британски независими филмови награди – Номинация за най-добър чуждоезичен независим филм; Филаделфия ’11 – Награда на публиката – Почетен диплом; Рим ’11 – Награда „HAG”

Програма

  • 10.03.2018
    ДОМ НА КИНОТО - 20.30 часа
  • 25.03.2018
    КИНО "ОДЕОН" - 20.30 часа