Режисьор - Жулиано Рибейро Салгадо, Вим Вендерс
Сценарий - Вим Вендерс, Жулиано Рибейро Салгадо, Давид Росие, Камий Делафон
Оператор - Юго Барбие, Жулиано Рибейро Салгадо
Музика - Лоран Петиган
С участието на - Себастиао Салгадо, Жулиано Рибейро Салгадо, Вим Вендерс
Продуцент - Давид Росие
Продукция - Decia Films

Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-значимите събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят, но има и обвинения, че фотографът експлоатира жертвите за собствената си облага. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки.

„Когато снимаш беднота и страдание, трябва да оставиш известно достойнство на субекта и да избегнеш воайорството. Не е лесно. Може да се постигне само ако установиш връзка с хората пред фотоапарата и наистина навлезеш в живота и положението им. Много малко фотографи го умеят... Мисля, че Себастиао съхранява изцяло достойнството на обектите, които се намират пред обектива му. Във фотографиите му не е важен той, важни са хората!” 

Вим Вендерс 

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Оскар ’15 – Номинация за най-добър документален филм Кан ’14 – „Особен поглед”: Специалната награда на журито, специалната награда на Екуменическото жури Сан Себастиан ’14 – Наградата на публиката Осло ’14 – Номинация за най-добър документален филм

Програма

  • 10.03.2018
    КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” - 13.00 часа
  • 28.03.2018
    КИНО "ОДЕОН" - 18.00 часа